Barbaros Hayrettin Paşa (Kaptan-ı Derya) Kimdir?

Barbaros Hayrettin Paşa

1478 yılında doğan Barbaros Hayrettin Paşa, dört kardeşin en küçüğüdür. Sırasıyla; abileri İshak, Oruç ve kardeşi İlyas’tır.

Babası Vardarlı Yakup Ağa, Midilli Adası’nın fethinde bulunmuş başarılı bir denizciydi. Midilli Adasında kale muhafızı olarak kalmış ve hayatını bu adada sürdürmeye karar vermiştir. İşte Hızır Reis’in ve dört kardeşinin de deniz hayatı böylece başlamış olur.

Deniz ticaretinde üstün başarılar elde eden kardeşlerden Oruç ve İlyas Reis Rodos Şövalyeleri’nin baskını sonucunda ağır kayıplar vermişlerdir. İlyas Reis şehit olmuş, Oruç Reis ise Rodos adasında esir düşmüştür.

Hızır Reis, Oruç Reisi kurtarmak için girişimlerde bulunmasına karşın başarılı olamasa da, Oruç Reis Sancakbeyi Şehzade Korkut’un esirleri serbest bırakmak için fidye ödeyerek kurtardığı gemicilerin arasında yer almaktaydı. Gemi Antalya kıyılarına geldiğinde kaçarak özgürlüğüne kavuşmuştur.

Oruç Reis özgürlüğüne kavuştuktan sonra birçok başarılı seferlere imza atmıştır. 1513 yılında Cerbe Adası’na ele geçirerek burada kendisine üs edinmiştir.

Bu sırada kardeşi Hızır Reis de kendisine katılmıştır. Oruç ve Hızır Reisler Cerbe Adası’nın bulunduğu Tunus’ta Tunus Sultanı ile anlaşarak elde ettikleri ganimetlerin beşte birini Tunus Sultanu Muhammed’e veriyorlar, diğer kalan kısmı ise Tunus pazarında satarak gelir elde ediyorlardı.

1516 yılında Yavuz Sultan Selim’e ele geçirdikleri bir gemiyi hediye olarak göndermişler ve Sultan’ın sevgisini kazamışlardır.

1517 yılında Cezayir’in ele geçirilmesi ve Cezayir’de bir Türk Devleti’nin kurulması gerçekleşmiştir. İspanyollarla yapılan bir savaş sonucunda Oruç Reis’in vefatı ile devletin başına Hızır Reis geçmiştir.

Hızır Reis Padişaha bir elçi göndererek Osmanlı Devleti’ne katılmak istediğini belirtir. Bu isteği Yavuz Sultan Selim tarafından olumlu karşılanır ve Hızır Reis artık Hayrettin Paşa ünvanını alıp Cezayir Emiri olmuştur.

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Kaptan-ı Derya ünvanını alarak Osmanlı Devleti’nde Akdeniz’de denizcilik en parlak zamanını yaşamıştır.

Tersane-i Amire yani Osmanlı Devleti’nde savaş gemilerinin inşa edildiği tersanelerde Barbaros Hayrettin Paşa, zamanının en başarılı gemileri üretilmiştir. Osmanlı Devleti’nin deniz gücü Hayrettin Paşa zamanında artık açık denizlerde etkinliğini göstermeye başlamış ve büyük başarılara imza atmıştır.

Hayatının son yıllarında daha çok tersane işleriyle uğraşan Barbaros Hayrettin Paşa, geçirdiği bir hastalık sonunda 5 Temmuz 1546 yılında vefat etmiştir. Türbesi İstanbul Beşiktaş’ta Sinan Paşa Camii karşısında yer almaktadır.

Denizci Yüzükleri Ürünlerimizi Görmek İçin Lütfen Linke Tıklayınız. https://www.takilingo.com/?s=%C3%A7apa&post_type=product

WhatsApp Destek
💬 Yardım ister misiniz?
Takılingo
Merhaba, 👋
Yardımcı olmamızı ister misiniz?